PATELI KE KEBAB
WHAT YOU NEED
• Boneless mutton (cut in half inch bits): 800 gm
• Ginger garlic paste: 50 gm
•Raw papaya paste: 150 gm
• White onion paste: 100 gm
• Brown onion paste: 100 gm
• Desi ghee: 150 gm
• Yellow chilli powder: 25 gm
• Coriander powder: 25 gm
• Garam masala: 25 gm.
•Black pepper powder. 10 gm
• Roasted chana powder: 50 gm
• Curd: 100 gm
• Saffron: 1 gm
• Poppy seeds paste: 30 gm
• Cashew paste: 10 gm
• Chiroli paste: 10 gm
• Desiccated coconut powder: 10 gm
• Kewra: 2 ml
• Clove: 4 pcs
Green cardamom: 6 pcs Salt to taste
METHOD
• Take a bowl, put washed mutton, add ginger garlic paste, raw papaya paste, white onion paste, curd, coriander powder, yellow chilli powder, garam masala, black peeper powder,salt and brown onion.
• Blend well and keep in a cool place for two hours. Take a pateli, heat it and add ghee, clove and cardamom, After roasting put the entire marinated mutton, add some amount of water, roasted chana powder and stir vigorously. Put on medium flame, cover it for almost 15 minutes.
Remove lid when the mutton is almost done, Now add cashew, almond, chironji paste, desiccated coconut powder, and poppy paste. Again blend it with a ladle and cook until it turns oily.
• Now add saffron and kewra water, stir two to three times, close the lid and remove from the flame immediately.
• Garnish with coriander leaves. Have it with romali roti or paratha.
पटेली केई कबाब
जिसकी आपको जरूरत है
• बोनलेस मटन (आधे इंच के कट में): 800 ग्राम
• अदरक लहसुन का पेस्ट: 50 ग्राम
• कच्चा पपीता पेस्ट: 150 ग्राम
• सफेद प्याज का पेस्ट: 100 ग्राम
• ब्राउन प्याज का पेस्ट: 100 ग्राम
• देसी घी: 150 ग्राम
• पीली मिर्च पाउडर: 25 ग्राम
• धनिया पाउडर: 25 ग्राम
• गरम मसाला: 25 ग्राम।
• काली मिर्च पाउडर। 10 ग्राम
• भुना चना पाउडर: 50 ग्राम
• दही: 100 ग्राम
• केसर: 1 ग्राम
• खसखस का पेस्ट: 30 ग्राम
• काजू का पेस्ट: 10 ग्राम
• चिरौली का पेस्ट: 10 ग्राम
• नीच नारियल पाउडर: 10 ग्राम
• केवड़ा: 2 मिली
• लौंग: 4 पीसी
हरी इलायची: 6 पीसी नमक स्वादानुसार
तरीका
• एक बाउल लें, धोया हुआ मटन डालें, अदरक लहसुन का पेस्ट, कच्चा पपीता पेस्ट, सफेद प्याज का पेस्ट, दही, धनिया पाउडर, पीला मिर्च पाउडर, गरम मसाला, काली मिर्च पाउडर, नमक और भूरा प्याज डालें।
• अच्छी तरह से ब्लेंड करें और दो घंटे के लिए ठंडे स्थान पर रखें। एक पतीली लें, इसे गर्म करें और इसमें घी, लौंग और इलायची डालें, भूनने के बाद, पूरी मैरिनेट की हुई मटन डाल दें, कुछ मात्रा में पानी, भुना चना पाउडर डालें और जोर से हिलाएं। मध्यम आंच पर रखें, इसे लगभग 15 मिनट के लिए ढक दें।
मटन लगभग खत्म हो जाने पर ढक्कन हटा दें, अब काजू, बादाम, चिरौंजी पेस्ट, देसी नारियल पाउडर और खसखस डालें। फिर से इसे एक करछुल से ब्लेंड करें और तब तक पकाएं जब तक यह ऑयली न हो जाए।
• अब केसर और केवड़ा पानी डालें, दो से तीन बार हिलाएं, ढक्कन बंद करें और आंच से तुरंत हटा दें।
• धनिया पत्ती से गार्निश करें। इसे रोमाटि रोटी या पराठे के साथ खाएं।
Indian recipes | Indian food | tasteofindia homecooking | healthyfood | foodblogger | kabab
Reviewed by Piku
on
May 28, 2020
Rating:

No comments: