MOONG DAL DHOKLA
Serves 4
Ingredients For batter
3/4 cup split yellow moong dal, pre- soaked
3 green chillies, chopped Salt to taste 1/2 tsp sugar
A pinch of hing (asafoetida)
1/2 tsp turmeric powder
1 tbsp Bengal gram flour/besan
2 tbsp curd
1/2 tsp fruit salt
For tempering
1 tbsp oil
1 tsp mustard seeds
1/2 tsp sesame seeds
1/4 tsp asafoetida
2 green chillies, chopped
For garnishing
2 tbsp coconut, grated
1 tbsp fresh coriander, chopped
Method
Grind the soaked moong dal and green chilies to a fine paste. Remove the paste in the bowl. Add salt, sugar, hing, turmeric, besan, curd and whisk well. Heat water in a steamer. Grease the dhokla mould with oil. Sprinkle fruit salt in the batter and give a good stir. Pour the batter in the mould and steam the dhokla for 15 minutes. Keep aside. For tempering, heat oil in a pan. Add all the ingredients and stir till fragrant. Pour it over the dhokla and spread evenly. Garnish with grated coconut and coriander. Cut and serve with green chutney.
मूंग दाल ढोकला
सेवा करता है 4
सामग्री बल्लेबाज के लिए
3/4 कप विभाजित पीले मूंग दाल, पूर्व लथपथ
3 हरी मिर्च, कटा हुआ नमक 1/2 चम्मच चीनी
एक चुटकी हिंग (हींग)
1/2 छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
1 बड़ा चम्मच बंगाल बेसन / बेसन
2 बड़े चम्मच दही
1/2 टीस्पून फलों का नमक
तड़के के लिए
1 बड़ा चम्मच तेल
1 चम्मच सरसों के बीज
1/2 छोटा चम्मच तिल
1/4 चम्मच हींग
2 हरी मिर्च, कटी हुई
गार्निशिंग के लिए
2 बड़े चम्मच नारियल, कद्दूकस किया हुआ
1 बड़ा चम्मच ताजा धनिया, कटा हुआ
तरीका
भीगी हुई मूंग दाल और हरी मिर्च को बारीक पीस लें। कटोरे में पेस्ट निकालें। नमक, चीनी, हिंग, हल्दी, बेसन, दही और अच्छी तरह से फेटें। स्टीमर में पानी गर्म करें। ढोकला के सांचे को तेल से चिकना कीजिये। बैटर में फ्रूट सॉल्ट छिड़कें और अच्छी हलचल दें। मोल्ड में बल्लेबाज डालो और ढोकला को 15 मिनट के लिए भाप दें। एक तरफ रख दो। तड़के के लिए, एक पैन में तेल गरम करें। सभी अवयवों को जोड़ें और सुगंधित होने तक हिलाएं। इसे ढोकले के ऊपर डालें और समान रूप से फैलाएं। कसा हुआ नारियल और धनिया से गार्निश करें। हरी चटनी के साथ काटें और परोसें।
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Reviewed by Piku
on
May 29, 2020
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