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कर्ड राइस | Curd rice
कर्ड राइस मतलब दही वाले चावल.यह दक्षिण भारत का बहुत ही लोकप्रिय व्यंजन है , जिसे लोग शौक से बनाते और खाते हैं लेकिन एक बात बताना आवश्यक है कि इसमें तड़का लगाने के लिए आपको मम्मी या किसी बड़े की हेल्प लेनी पड़ेगी .

आवश्यक सामग्री 
• पका चावल ( भात ) : 2 कप 
• गाढ़ा दही : 1 कप 
तड़का के लिए 
करी पत्ता : 8-10 राई : 1 छोटा चम्मच 
• चना दाल , उड़द दाल : 1-1 छोटा चम्मच 
• कद्दूकस किया अदरक : 1 छोटा चम्मच 
• सूखी मिर्च : 2 
• नमक , कटा हरा धनिया : अंदाज से 
• तेल ( रिफाइंड ) : 1 बड़ा चम्मच ( अगर तीखा पसंद हो तो तड़के में कटी हरी मिर्च भी डाल सकते हो . )

बनाने की विधि 
• सबसे पहले दही को अच्छी तरह फेंट कर रख लो . 
• मम्मी से कह कर कड़ाही में तेल गर्म करो , तेल गर्म होते ही राई और सूखी मिर्च डालो . 
• उसके तुरंत बाद कदूकश किया अदरक , चना दाल , उड़द दाल और करी पत्ता डाल कर ब्राउन होने दो . फिर चावल डाल कर चूल्हा बंद कर दो . 
• अब चावल में अंदाज से नमक डाल उसे अच्छी तरह मिलाओ और ढंक कर ठंडा होने के लिए रख दो . 
• ठंडा होने पर चावल को किसी बाउल में निकाल लो तथा उसमें दही डाल कर अच्छी तरह मिक्स कर कटा हरा धनिया छिड़क दो . थोड़ी देर ढंक कर रख दो , ताकि तड़के की खुशबू दही में समा जाये .
नोट - ध्यान रहे गर्म चावल में दही डालने से फट जायेगा , जिससे स्वाद में फर्क पड़ सकता है . तड़का के लिए सरसों तेल का प्रयोग नहीं करें तो अच्छा है , उससे भी स्वाद में अंतर आ जाता है .



In English
Curd rice means curd rice. It is a very popular dish of South India, which people make and eat with hobbies but it is necessary to tell one thing that you will have to take help of mummy or any elder to add tempering.


 necessary ingredients

 Cooked rice (rice): 2 cups
 • Curd: 1 cup
 For tempering
 •Curry leaves: 8-10 mustard: 1 tsp
 •Chana dal, urad dal: 1-1 tsp
 •Grated ginger: 1 tsp
 • Chili Dry: 2
 • Salt, chopped coriander: Style
 • Oil (refined): 1 tbsp. (If you like spicy, chopped green chilies can also be added in the tempering.)

 recipe

 First of all, whisk the curd well.
 • Tell the mother, heat the oil in the pan, add mustard and dry chilli as soon as the oil is hot.
 • Immediately after adding grated ginger, chana dal, urad dal and curry leaves and let it brown.  Then add rice and turn off the stove.
 • Now add salt to the rice, mix it well and cover it and let it cool down.
 • When cold, take out the rice in a bowl and add curd to it and mix it well and sprinkle chopped coriander leaves.  Cover for a while, so that the fragrance of the tempering merges into the curd.

 Note - Keep in mind that putting curd in hot rice will break, which can make a difference in taste.  If you do not use mustard oil for tempering, it is good, that also makes a difference in taste.
Indian recipes | Indian recipes for dinner | curd recipes | Best recipes for lockdown Indian recipes | Indian recipes for dinner | curd recipes | Best recipes for lockdown Reviewed by Piku on May 25, 2020 Rating: 5

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Important Notice

DU 2nd list admissions 2020: The University of Delhi (DU) has started enrolling students against the second cut-off list. The admissions have started from today and will remain open till October 21. Under the second list, several courses have been closed while for many others, there has been a slight drop in the cut-off marks. The third merit list is expected to be released by October 22. Since in the second cut-off movement of students is also allowed, some of the closed courses might open in the third list. While for most courses the cut-offs remain high, there are many for which the marks needed have taken a dip. Here is a list of subjects which are available for those who have scored in 80s or below – Aryabhatta College – 79% Bhagini Nivedita College – 71% Bharati College – 77 % College of Vocational Studies – 79.25% Daulat Ram College – 83.50% Delhi College of Arts and Commerce – 86% Deshbandhu College – 79.75% Dr. Bhim Rao Ambedkar College – 83.50% Dyal Singh College – 80% Indraprastha College for Women – 83.50% Janki Devi Memorial College – 82% Kalindi College – 83% Kamla Nehru College – 81% Lakshmibai College – 81% Maharaja Agrasen College – 85% Maitreyi College – 81.5% Mata Sundri College for Women – 70%
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